Home 2013-2014 Ontwikkelingen rondom Sportvisie (2)

Ontwikkelingen rondom Sportvisie (2)

0
Ontwikkelingen rondom Sportvisie (2)

bezuinigingEerder berichtten we jullie al over de ontwikkelingen rondom de Sportvisie. Vorige week heeft de gemeente het voorstel voor het nieuwe tariefstelsel voor de sport gepresenteerd. Een voorstel met grote gevolgen voor veel Soester sportverenigingen.

Vorige week dinsdagmiddag ontvingen we van mevrouw Van Berkel, wethouder Bewegen, de stukken over het voorstel voor het nieuwe tariefstelsel voor de sport. Deze stukken boden inzicht over het systeem dat de wethouder wil invoeren ter vervanging van de huidige passepartoutregeling (zie ook ons eerdere bericht). Dit nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de gewenste 500.000 euro bezuiniging op de sport (vanaf 1 januari 2015) wordt behaald.

De nieuwe huurprijzen
In het nieuwe tariefstelsel wordt een vaste jaarprijs gerekend voor het gebruik van de veldaccommodatie (een percentage van 23,25% van de investerings- en onderhoudskosten – of eigenlijk 50% van deze kosten in verband met het gedeelde gebruik met BDC) en een huurprijs per uur voor het gebruik van de zalen. Dit betekent voor veel verenigingen een forse stijging van de kosten ten opzichte van het huidige passpartoutsysteem.

Wat betekent dit voor onze vereniging?
Voor onze vereniging komt het neer op een verhoging van 177 euro per lid voor het jaar 2016 (ten opzichte van onze huidige kosten). Voor 2015 is de verhoging door de gemeenteraad gemaximaliseerd op 100 euro per lid. Mocht de gemeente er inderdaad toe besluiten deze plannen door te voeren, dan twijfelen wij aan ons verdere bestaansrecht. Kunnen wij dan nog op 16 mei 2015 ons 40-jarig jubileum vieren? We zien als bestuur zo 1-2-3 geen andere mogelijkheid dan de kostenstijging (in ieder geval voor het grootste deel) te verhalen via de contributie. Maar onze huidige contributie bedraagt op dit moment gemiddeld 167 euro per jaar en het doorvoeren van een contributieverhoging van deze omvang is voor ons volstrekt onacceptabel. Bovendien kunnen wij ons voorstellen dat leden er in dat geval voor kiezen om bij een andere korfbalvereniging in de buurt te gaan spelen of stoppen met sporten omdat het voor hen financieel niet meer haalbaar is.

Nieuwe tariefstelsel laat verenigingen omvallen
De twijfel over het voortbestaan van de vereniging leeft niet alleen bij ons. Als we de stukken van de gemeente bekijken dan blijkt dat veertien van de eenendertig verenigingen in 2015 geconfronteerd worden met een kostenstijging van 100 euro per lid. Na 2015 – wanneer de maximale stijging van 100 euro per lid vervalt – praten we zelfs over een kostenstijging van 167 tot 621 euro per lid. Kunnen deze verenigingen bij het invoeren van dit stelsel, het hoofd boven water houden? In de Sportvisie staat dat de gemeente sport erg belangrijk vindt en dat de grote diversiteit in het sportaanbod zeker moet blijven. Wij vragen ons serieus af hoe dit gerijmd kan worden met de plannen die er nu liggen. Dit kan de bedoeling niet zijn toch?

Hoe nu verder?
Vandaag hebben wij een brief gestuurd naar het college van B en W om aan te geven wat wij, als bestuur, verwachten dat de gevolgen van het nieuwe tariefstelsel zullen zijn voor onze vereniging. Het voorstel dat er nu ligt is niet acceptabel. Wij sluiten ons aan bij de Sport Federatie Soest die al meerdere keren heeft aangegeven dat wij als sportverenigingen graag inhoudelijk meedenken over een oplossing voor de bezuinigingsopdracht die er nu eenmaal ligt. Het college besluit donderdag of zij dit voorstel doorzet naar de gemeenteraad. Wij hopen dat het college besluit dit niet te doen. Lang leve de sportdiversiteit in Soest!

Zie ook: Ontwikkelingen rondom Sportvisie (5 januari 2014)